MENU CLOSE
renovatiepact2050

Vlaamse energiedoelstellingen 2050

Alle woningen in Vlaanderen moeten energiezuinig worden en de Vlaamse regering heeft daarvoor een ambitieus renovatiepact opgesteld. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd.

Een van die instrumenten in dit trajcet is het vernieuwde EPC. Hierop ziet u in hoeverre uw woning reeds voldoet aan de  energiedoelstellingen 2050. Er zijn 2 pistes mogelijk om met uw woning aan deze energiedoelstelling tegemoet te komen.

Elk onderdeel van uw woning voldoet aan aparte eisen

  • Dak, vloer en muren: U=0,24 W/(m²K)
  • Beglazing: U=1,0 W/(m²K)
  • Vensters (=beglazing en raamprofielen samen): U=1,5 W/(m²K)
  • Energie-efficiënte verwarmingsinstallatie
  • warmtepomp, condenserende ketel, micro-WKK, warmtenet of decentrale toestellen met een totaal maximaal vermogen van 15 W/m².

Uw woning of appartement haalt het label A of A+

Bij de opmaak van het EPC wordt berekend hoeveel energie de woning verbruikt. Hierbij wordt rekening gehouden met de isolatiegraad, de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, de zonne-energie of gebruikte hernieuwbare energie, …  Een energielabel A voor uw woning of appartement staat voor een berekend energieverbruik van maximaal 100 kWh/(m² jaar).

Uw woning kan dus voldoen aan piste 1, zonder dat de woning een energielabel A haalt (piste 2). Dit is geen probleem: van zodra de woning aan één van beide pistes voldoet, is uw woning in orde met de energiedoelstelling.

Momenteel zijn er nog geen verplichtingen verbonden aan de energiedoelstelling 2050. Maar het is wel verstandig om hier al rekening mee te houden! Woningen die niet aan de energiedoelstelling voldoen, kunnen in de toekomst minder interessant zijn op de vastgoedmarkt en mogelijk in waarde dalen.

Bent u van plan uw woning te renoveren? Doe het dan meteen goed en hou rekening met de doelstellingen op lange termijn. Uw woning nu al klaarmaken voor de toekomst levert u alvast van een lagere energiefactuur en een verhoogd wooncomfort op!