MENU CLOSE
teKoop

Verplichte vermelding van EPC-informatie in advertenties

In elke advertentie of bekendmaking voor verkoop of verhuur van een woning moet onder meer de energiescore vermeld worden. Daaruit kunnen kandidaat-kopers of -huurders bij de keuze van een nieuwe woning afleiden hoe energiezuinig de woning is. Hoe lager de energiescore, hoe energiezuiniger de woning is. Die energiescore is het kengetal dat op het energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning staat.

Advertenties en bekendmakingen

De verplichting geldt voor

  • alle advertenties in folders, tijdschriften, kranten, nieuwsbrieven (papier of digitaal), mailings en op websites, radio, tv
  • alle bekendmakingen in de etalages van makelaars, op affiches van openbare verkoop, informatie op beurzen.

Wat moet vermeld worden?

  • Energiescore (kengetal) van het energieprestatiecertificaat (EPC), uitgedrukt in kWh/m²
  • Adres van de woning mét huisnummer/busnummer
    of de Unieke Code (UC) van het EPC.
    Bijvoorbeeld voor het certificaatnummer 20081101-0000000245-00000015, is de unieke code het getal achter de nullen in het tweede groepje cijfers: UC 245.
  • Bij een nieuwbouwwoning (met bouwaanvraag vanaf 2006) moet in de advertentie ook nog het E-peil van de woning vermeld worden. Dat E-peil geeft weer of de woning voldoet aan de eisen van de energieprestatieregelgeving voor nieuwbouw.

Uitzonderingen

In kleine zoekertjes in gedrukte media, meer bepaald korte berichtjes die voornamelijk uit afkortingen bestaan, volstaat het vermelden van het EPC-kengetal.

Er is geen vermelding verplicht:

  • op kleine raamaffiches ‘te koop/te huur’ zonder verdere informatie
  • op kleine panelen aan de woning zelf waarop enkel een verwijzing naar het immokantoor staat.

Voor een nieuwbouwwoning: door de wettelijk toegelaten periode van maximaal 6 maanden tussen datum van ingebruikname en het indienen van de EPB-aangifte, is het mogelijk dat een nieuwbouwwoning te koop of te huur wordt aangeboden zonder dat het ‘EPC bij bouw’ al beschikbaar is. In die periode is het dan ook niet mogelijk om het kengetal te publiceren in advertenties. In geval van controle moet men aantonen dat het EPC bij bouw nog niet beschikbaar is.

Boetes

Als het kengetal en het adres of de unieke code niet of niet correct gepubliceerd wordt, kan het Vlaams Energieagentschap (VEA) een administratieve geldboete tussen 250 en 5000 euro opleggen .

bron : www.vlaanderen.be